Bas Broekhuizen

Info

Bas Broekhuizen

Bas Broekhuizen (Arnhem, 1975) studeerde aan de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam. In 2000 trad hij in dienst bij de Volkskrant waar hij als webredacteur en projectmanager onder meer verantwoordelijk was voor innovatieve projecten als Forum Online, Gemeenten Gemeten, de Politieke Aandelenmarkt en het Volkskrant Weblog. In 2005 nam hij het initiatief tot de oprichting van een videoredactie waaraan hij tot en met 2008 ook leiding gaf. Deze videoredactie maakte reportages voor de eigen website VK.TV maar ook voor verschillende omroepen, van AT5 tot CNN.

Bas schrijft sinds 1998 over de ontwikkeling van het web, eerst voor Historisch Nieuwsblad, later voor Stroom, het mediakatern van de Volkskrant. In 2008 en 2009 was hij columnist voor de website De Nieuwe Reporter. Ook was hij jurylid voor de Concentra Award for outstanding Video-journalism en de Digital Emmy Awards.

In september 2008 verruilde hij de krant voor de academie. Tot 2012 werkte hij aan de Universiteit Leiden, waar hij doceerde bij de opleidingen Journalistiek en Nieuwe Media en Science, Communication and Society. Tussen 2012 en 2015 was Bas verbonden aan het Departement Mediastudies van de UvA waar hij college gaf aan studenten Journalistiek en Media. Daarna werkte hij bij De Argumentenfabriek, waar hij als ontwikkelaar en projectleider verantwoordelijk was voor apps, websites, dataverhalen en datapanelen. Sinds 2019 is Bas Adviseur Datavisualisatie bij Onderzoek en Statistiek van de Gemeente Amsterdam.