Bas Broekhuizen

Patatverbod PvdA raakt tientallen tot honderden bedrijven

2012-05-11 | Divers

De PvdA in Amsterdam wil de verkoop van patat en andere vette snacks in de buurt van middelbare scholen verbieden. Het idee komt van raadslid Maarten Poorter, die in Het Parool vertelt hoe hij op de Dag van de Gezonde Schoolkantine leerlingen broodjes kebab en Turkse pizza's zag eten.

In de discussie over het voorgenomen 'patatverbod' gaat het vooral over overheidsbetutteling. Maar hoe haalbaar is een verbod op fastfood in de buurt van scholen eigenlijk? Voor welke bedrijven gaat het gelden? Alleen voor snackbars en fastfood-restaurants, of ook voor lunchrooms en broodjeszaken? En wat te doen met supermarkten en hun aanbod aan snoep, chips en frisdranken?

Een andere praktische vraag is in welke straal het verbod moet gaan gelden. Volgens Poorter gaat het om “alle snackbars die op loopafstand liggen in het tijdsbestek van een kleine pauze.” Is dat 300 of 500 meter? Of willen scholieren best een kilometer lopen voor hun patatje? En om hoeveel bedrijven gaat het dan?

Bij wijze van vingeroefening in datajournalsitiek toont onderstaande interactieve kaart hoeveel bedrijven bij welke 'loopafstand' door de maatregel worden getroffen. De afstand kan worden aangepast met de slider onderaan de kaart. Zoom in en beweeg met de muis over een school om te zien welke bedrijven 'te dichtbij' liggen of vink 'loopafstand' aan voor een overzicht van alle gebieden waar het straks misschien verboden is te snacken.

bedrijven bevinden zich binnen een straal van meter van een middelbare school.

Data en werkwijze

De kaart maakt gebruik van twee datasets. De namen en adressen van de bedrijven zijn afkomstig van Bureau O&S in Amsterdam. De lijst is geactualiseerd met behulp van de API van OpenKvK.

De namen en adressen van de middelbare scholen komen van OCW via data.overheid.nl. Alle adressen zijn voorzien van longitude en latitude met behulp van de Google Geocode API. Beide datasets zijn omgezet van csv naar JSON met Mr. Data Converter.