Bas Broekhuizen

1953-2003

2003-01-10 | de Volkskrant

Niet ebben, niet vloeien, luidt een oude volkswijsheid. Staat het water bij eb zo hoog als normaal bij vloed, dan heeft het zijn hoogste stand bereikt. Met die geruststellende gedachte ging Zeeland zaterdagavond 31 januari 1953 onder zeil. De dag erop kwamen 1835 mensen om bij de grootste watersnood sinds de Sint-Elisabethsvloed van 1421.

Wie niet sliep die nacht, was dr. K. Postma, hoofd Operationele Dienst bij het KNMI. ‘We hadden de storm al sinds vrijdagavond in de gaten. Je kunt dus zeker niet zeggen dat Nederland erdoor overvallen is’, vertelt hij op de website van het instituut. Daar is ook de originele waarschuwing voor ‘gevaarlijk hoog water’ te beluisteren. De procedures verboden urgentere terminologie.

Ook het in de lucht houden van een van de twee Hilversumse radiozenders werd niet toegestaan. Toen na het middernachtelijk Wilhelmus de radio stilviel, vulde de weerkamer zich met ‘een ontzettend gevoel van onmacht’.

Uitgebreide informatie over de watersnood van 1953, komende maand precies vijftig jaar geleden, en de herdenking is te vinden op www.delta2003.nl.