Bas Broekhuizen

Anoniem

2002-09-21 | de Volkskrant

Rumoer bij de voorvechters van digitale burgerrechten: Justitie zet internetproviders onder druk om mee te werken aan het bespioneren van hun klanten.

Nu al zijn de internetaanbieders verplicht mee te werken aan het aftappen van verdachte surfers – ze moeten het zelfs zelf betalen. Als het aan Europa ligt, moeten zij straks het elektronisch verkeer van al hun klanten bewaren ten behoeve van de opsporing.

Stelde het vorige kabinet nog een Commissie Grondrechten in het digitale tijdperk in, onder het huidige politieke gesternte loopt de Nederlandse justitie voorop in crimefighting. Volgens het radioprogramma De Ochtenden zet zij de providers al onder druk voordat de Kamer zich over deze opsporingsmethoden heeft gebogen.

Moet allemaal kunnen na 11 september. Bovendien: elektronische opsporing is hartstikke modern. De FBI doet het al jaren en lost er heel wat criminaliteit mee op. Zeggen ze.

Modern? Terug in de tijd! Naar Orwells 1984 om precies te zijn, roepen de tegenstanders, verenigd in Het comité ‘Nederland geen afluisterstaat’. Zij krijgen steun van het College bescherming persoonsgegevens, dat het bewaren van gegevens ‘in geen geval toelaatbaar’ vindt.

Voeren zij geen achterhoedegevecht? Wie kwaad wil op het web – om een embargo te schenden bijvoorbeeld – blijft zonder veel moeite anoniem. Sterker nog, de overheid vertelt zelf hoe het moet op www.surfopsafe.nl.

Nieuws over afluisterpraktijken van verschillende overheden is regelmatig te lezen op Your Rights Online van Slashdot. Ook de BBC en The Guardian berichtten onlangs over de afluisterplannen van de raad van ministers van de EU. The New York Times nam een paar maanden geleden het elektronische speurwerk van de FBI onder de loep.

Meer links naar sites over privacy op internet zijn te vinden bij About.com. Daar staan ook verwijzingen naar anonymizers, websites die het mogelijk maken anoniem te surfen.