Bas Broekhuizen

Bescherming

2003-02-28 | de Volkskrant

In geval van een kernoorlog kunt u het best schuilen onder de keldertrap. Dat is de korte samenvatting van het advies dat Nederlanders in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog kregen van de dienst Bescherming Bevolking (BB). Goed bedoeld, maar volstrekt belachelijk. Dat stadium van burgerbedrog zijn we gelukkig voorbij. Toch?

Wij misschien wel, de Verenigde Staten niet. Na de aanslagen van 11 september heeft president Bush een Amerikaanse variant van de BB opgericht. Dat Department of Homeland Security heeft een website waarop burgers worden voorbereid op het ergste. Terroristen hebben de plaats ingenomen van communisten, maar verder zijn de adviezen hetzelfde als in de jaren zestig. Zelfs de illustraties zijn niet veranderd. Atoombom op je dak? Kruip onder het bureau. Het verschil is dat er vroeger een schrijfmachine op stond, en nu een computer.

Voer voor webloggers dus. De plaatjes werken al op de lachspieren, maar de bijschriften die sommige webstruiners verzinnen, zijn hilarisch: ‘Als er rotte vis uit de lucht valt, blijf dan even kijken. Dit is immers iets dat je niet iedere dag zult zien.’