Bas Broekhuizen

Bloggies

2004-04-24 | de Volkskrant

Prijzenslag op internet. Er gaat geen week voorbij, of er wordt wel een website bekroond met de een of andere bokaal; De Usability Award voor gebruiksvriendelijkheid, de Spin Award voor de beste online reclame of de Thuiswinkel Award voor de meest succesvolle webwinkel. Onlangs nog loofde de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een prijs uit voor de beste webjournalistiek: de Gouden Pixel.

Vandaag is het de beurt aan de weblogs. Naar beproefd Oscar-recept zijn er nominaties in een veelvoud aan categorie├źn. Winnaars worden gekozen door het publiek, door een vakjury en door weblogmagazine about:blank, dat de Dutch Bloggies organiseert. Om het geheel af te maken, kiest hoofdsponsor BNN de beste nieuwkomer, The Rookie of the Year. Er is dus heel wat blijdschap te vergeven, vanavond in het Museum voor Communicatie.

Terecht, want het legertje die-hard loggers steekt heel wat tijd (en geld) in zijn hobby. Zo vraag je je af hoe Bob den Otter nog tijd overhoudt voor zijn baan als Ambachtelijk Webdevelopper naast het bijhouden van Mijnkopthee (9 keer genomineerd). En aan de elf nominaties voor Merel Roze zou je ook niet aflezen dat ze haar weblog ooit cadeau kreeg.

GeenStijl staat tien keer in de lijst en gooit vooral in de categorie Weblogbullies hoge ogen. Of de heren van dit shocklog hun prijs komen ophalen, is maar zeer de vraag. Op geheel stijlloze wijze gooiden ze afgelopen week de handdoek in de ring.

UPDATE: De winnaars zijn bekend. Uit het juryrapport: “Je hoeft geen fan te zijn om te erkennen dat het spraakmakende GeenStijl de toonaangevende weblog in Nederland is, eh, was. Storend en sensationeel.”