Bas Broekhuizen

Broncode

2004-09-24 | de Volkskrant

Mysteries, het web leeft ervan. Stadslegendes en complottheoriën zijn onuitroeibaar, ondanks speciale ontmaskersites als Snopes en Broodjeaap.nl. Neem vlucht 77, de Boeing 757 die zich op 11 september 2001 in het Pentagon boorde. Dat was dus helemaal geen passagiersvliegtuig! ‘Bewijsmateriaal’ voor dit oude gerucht dook onlangs op in een nieuw jasje dat nog het meest wegheeft van een videoclip.

Ook de uitvinding van Jan Sloot is gefundenes Fressen voor de webgemeenschap. Het verhaal van de tv-reparateur die een techniek bedacht waarmee computerbestanden miljoenen keren konden worden verkleind, bevat alle ingrediënten voor een complottheorie: bekende personen, miljarden dollars en een mysterieuze dood. Werd Sloot vermoord? Waar is zijn vinding? En welke rol speelde Roel Pieper? De Broncode, de onlangs verschenen reconstructie van de zaak , laat genoeg vragen onbeantwoord voor het betere giswerk.

Online magazine Netkwesties gaat in op misschien wel de interessantste vraag: is een dergelijke techniek überhaupt mogelijk, of was Sloot een ordinaire charlatan? De meeste experts houden het op het laatste, zij het met een slag om de arm. Het is nu eenmaal lastig te voorspellen hoe de techniek er over vijftig jaar zal uitzien. Dat blijkt wel uit een foto uit 1954 die afgelopen week hilariteit wekte op het web. Daarop toont een wetenschapper hoe anno 2004 de computer eruit zou zien. De regelkamer van een kerncentrale is er niets bij.

UPDATE 26.09.04: Niets is wat het lijkt op het web. De foto uit 1954 van de homecomputer anno 2004 is een compilatie van het controlecentrum van een kernonderzeeër uit de jaren zestig (inderdaad!) en een computer terminal uit 1974. Met dank aan Eric Auer voor de tip.