Bas Broekhuizen

Daslozen en stropfetisjisten

2002-10-12 | de Volkskrant

‘Voor jezelf en voor Claus’, kraait www.stropdasaf.nl. ‘Een eerbetoon aan het afwerpen van een protocol‘, volgens de initiatiefnemers van de site. Of een slimme reclametruc van hun marketing- en communicatiebureau, denkt de cynicus.

De site doet een oproep om op de dag van de begrafenis van Claus de das af te laten. Liever nog: helemaal nooit meer een das te dragen. Wie wil, kan zijn das opsturen naar het bureau. De ontvangen dassen worden verwerkt in ‘een tastbaar eerbetoon aan jezelf en Prins Claus’.

De reacties van bezoekers zijn overwegend positief. Collega-internetondernemers zullen minder blij zijn met de actie. Naast boeken en cd’s zijn dassen van die dingen die nu juist wél via het web verkopen. En in het aanprijzen van hun waar schromen zij niet Pim Fortuyn voor hun karretje te spannen. Er is zelfs een knoop naar hem vernoemd.

Wellicht dat daar de kiem ligt voor een volgende ruzie binnen de LPF. Want is het gedachtegoed van Pim wel veilig bij de dasloze Heinsbroek?

Meer dassen online: Geschiedenis van de stropdas (meer, meest), knoopinstructies (meer, meest), stropdashater en stropdasfetisjist.

Naschrift: Vanaf vrijdagmiddag 11 oktober is het niet meer mogelijk te reageren op www.stropdasaf.nl omdat de initiatiefnemers ‘niet langer de verantwoordelijkheid wensen te nemen voor een aantal van de geplaatste berichten’. Ook betreuren zij het dat hun goede bedoelingen in twijfel zijn getrokken.