Digitale monumenten
11/9/2001 was een zwarte dag voor New York. Voor Washington. Voor Amerika. Misschien wel voor de mensheid. Maar zeker ook voor internet. Het web viel genadeloos door de mand. Wereldwijd prijkte het logo van CNN op de schermen. Televisieschermen wel te verstaan, want de website van de Amerikaanse nieuwszender ging plat, vrijwel direct nadat het eerste vliegtuig zich in het WTC had geboord. Net als alle andere nieuwssites die ertoe doen. Het web is geen massamedium.
De dagen, weken en maanden daarna bleek wat internet wel is. Een ontmoetingsplaats om samen te rouwen, te schelden en, uiteindelijk, te lachen. En om samen te gedenken. Misschien nog wel meer dan in kranten, tijdschriften en op televisie wordt op het web stilgestaan bij ‘een jaar later’.
Time Magazine pakt flink uit. Vooral de foto-essays zijn de moeite waard. In het 9/11 archive is een schat aan informatie te vinden.
Natuurlijk blijft CNN niet achter. De website van de nieuwszender herbergt een heus september 11 memorial. Veel interessanter is echter de afdeling wederopbouw waar naast de zes (driedimensionale) officiƫle voorstellen voor Ground Zero ook inzendingen van bezoekers zijn te vinden.
Newsweek laat ooggetuigen aan het woord en onderzoekt de culturele gevolgen van de aanslagen: het publiek wil alleen maar meer geweld.
De BBC biedt zoals gebruikelijk genoeg informatie om de bezoeker een jaar lang zoet te houden. Speciale aandacht verdienen de video-essays, waarin Noam Chomsky bijvoorbeeld de gevolgen van de aanslagen relativeert.
Ook op de website van The Washington Post zijn vooral de videofragmenten interessant. Hoezo multimedia?
Over multimedia gesproken, daar weten ze bij het Canadese televisiestation CBC ook wel weg mee.
Dat de aanslagen op het WTC en het Pentagon nog eens een extra impuls gaven aan het Amerikaanse patriotisme blijkt duidelijk op deze herdenkingssite. Even zoeken bij Yahoo leert dat er bosjes van dergelijke sites over het web zwerven.
Wat ook over het web zwerft: broodje-aap-verhalen over de elfde september. The Observer prikte de tien meest voorkomende mythes door.
Ook vanuit de ruimte was het afgelopen jaar de kaalslag op Ground Zero goed te volgen.Tot slot: niet speciaal opgetuigd voor een herdenking maar nog steeds twee prachtige voorbeelden van de meerwaarde van goede animaties: de dossiers over 11 september van de kranten El Pais en The Guardian.
Wie dan nog steeds niet genoeg heeft gezien kan zijn toevlucht nemen tot ‘s werelds bekendste webdirectory.