Bas Broekhuizen

Doe het zelf

2003-12-05 | de Volkskrant

‘Jeder Mensch ist ein Künstler’. Nergens is het adagium van de Duitse tekenaar en beeldhouwer Joseph Beuys meer van toepassing dan op internet. Ambities om dj te worden? Draai online je eigen houseplaat in elkaar. Indruk maken met ‘zelfgeschreven’ gedichten? Laat op Knurpslog automatisch woorden aaneenrijgen tot hoogdravende – want onbegrijpelijke – poëzie. En waarom zou je veel geld uitgeven aan een schilderij dat waarschijnlijk toch vals is als je op het web met minimale inspanning je eigen Picasso bij elkaar kladdert?

Ook cultureel erfgoed is niet veilig voor plagiaat. Neem het Tapijt van Bayeux. Heel leuk natuurlijk, zo’n eeuwenoud geborduurd verslag van de Slag om Hastings in 1066. Maar het is nog leuker om virtueel zelf een ‘Bayeux’ te maken. Met de Historic Tale Construction Kit knutsel je je eigen historische stripverhaal in elkaar.

Over geschiedenis gesproken, sinds afgelopen week is het web een historische site rijker. Via www.geschiedenis.nl zijn honderden historische links en artikelen bereikbaar. Ze zijn bij elkaar gezocht en geschreven door een enthousiast clubje historici. En daar is geen woord plagiaat bij, die doen het handwerk nog gewoon zelf.

(Met dank aan Mijn Kop Thee)