Bas Broekhuizen

Dot Comedy

2004-01-23 | de Volkskrant

Het online jachtseizoen op de Amerikaanse presidentskandidaten is geopend. Politieke satire is van oudsher een populair tijdverdrijf op het web, maar neemt met de verkiezingen in aantocht een hoge vlucht. Afgelopen week moest vooral Howard Dean het ontgelden (zie ook hieronder). Ondanks zijn teleurstellende derde plaats in de voorverkiezingen in Iowa trakteerde de ‘internet-kandidaat’ zijn aanhang op een euforische toespraak met lichte trekken van idiotie. Het audiofragment werd opgepikt door webloggers en was direct een hit. De ‘unplugged’ versie kreeg al snel gezelschap van een serie remixen.

Ook George Bush – toch al een dankbaar onderwerp voor digitale spotprenten – bleef niet buiten schot. Wie aan het eind van de State of the Union niet stomdronken was door politieke drinkspelletjes (Verwijzing naar Saddam Hussein, één borrel. Massavernietigingswapens, twee glazen, et cetera), kon digitaal het presidentiële gezicht verbouwen of zich afreageren op The Bush Conspiracy Generator.

Ook de klassieker www.whitehouse.org blijft een bron van vermaak. De parodie op de website van het Witte Huis gooide hoge ogen bij de Political Dot-Comedy Awards van website About.com, maar legde het in de ogen van de bezoekers toch af tegen The Borowitz Report. Voor wie de humor van Andy Borowitz te tijdrovend, te Amerikaans of te flauw is, bieden de satirische animaties van Mark Fiore een welkom alternatief.