Bas Broekhuizen

Druk, druk, druk

2004-10-01 | de Volkskrant

Waar blijft de tijd? Eeuwenlang probeert de mensheid die ongrijpbare grootheidonder de duim te krijgen, naar het lijkt met steeds minder succes. Druk, druk, druk zijn we. Is het niet met werk, dan wel met het krampachtig doen van ‘leuke dingen’. Gelukkig wijst een consortium van overheid, wetenschap en commercie ons de weg op tijdwijzer.nl; vergelijk je dagindeling met die van je collega’s, tem je ‘tijdsknelpuntveroorzakers’ en bereken op basis van wat minimale gegevens hoeveel seconden je nog verwijderd bent van de dood.

Wie het ook druk hebben: Alpha Geeks, de supernerds die wonen in hun laptop en leven op het web. Ook zij proberen orde in de chaos te scheppen, maar dan niet met gele plakkers, memo-kaartjes of archiefmappen. Online wisselen ze tips uit over Life Hacks, programmaatjes, technieken en websites die helpen bij het kanaliseren van de stroom informatie die dagelijks afkomt op de homo digitalis.

Verzamelpunt van de Life Hackers is sinds kort 43folders.com, waarop een webdesigner uit San Francisco tot in details uit de doeken doet hoe hij zijn leven organiseert. Zijn systeem van digitale lijstjes, schema’s en mappen – gebaseerd op een help-jezelf-boek van een paar jaar geleden – heeft een gevoelige snaar geraakt in de webgemeenschap. Logisch, want geeks houden nergens zo veel van als van systemen. Daarin schuilt meteen ook het gevaar. Leuk natuurlijk, zo’n systeem dat precies bijhoudt wat er allemaal moet worden gedaan, maar uiteindelijk moet je de dingen ook echt doen.