Bas Broekhuizen

Emotie op bestelling

2003-05-02 | de Volkskrant

Verdrietig? Moedeloos? Somber? Schuldgevoel? Wie meer dan zeventien punten scoort op www.depressiezelftest.nl is ‘waarschijnlijk ernstig depressief’ en heeft dringend behoefte aan professionele hulp. Gelukkig kan een depressie goed worden behandeld, ‘bijvoorbeeld met medicijnen, maar ook met praten’, valt op de site te lezen.

Die volgorde lijkt niet helemaal willekeurig. De website wordt betaald door Wyeth Pharmaceuticals, fabrikant van Efexor XR. Inderdaad, een antidepressivum. De voornaamste zichtbare bijdrage van het bedrijf is de disclaimer. Gebruik van de zelftest is alleen toegestaan wanneer de bezoeker akkoord gaat met de voorwaarden. Gelukkig erkent die bezoeker de voorwaarden automatisch wanneer hij gebruik maakt van de site. Een van die voorwaarden luidt: ‘Wyeth is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid, accuraatheid, geldigheid, tijdigheid of volledigheid van de informatie’. Stel je voor dat zoiets in een bijsluiter zou staan.

Maar goed, praten kan dus ook. Bijvoorbeeld met de hulplijn van patiëntenvereniging FobieVRienden, een van de andere initiatiefnemers van de zelftest. Kosten: 50 eurocent per minuut. Leuker, en in ieder geval goedkoper, is het om even langs te gaan bij Eric voor een echte emotie op bestelling.