Bas Broekhuizen

Emotie

2003-12-19 | de Volkskrant

Wat is er nodig om iemand in een bepaalde stemming te brengen? Geluid, dat weet iedereen die wel eens naar de bioscoop gaat. Aard en volume van de muziek bepalen of de tranen over je wangen biggelen danwel de adrealine uit je oren spuit. En wat doe je als je alleen thuis bent en de film wordt te griezelig? Precies, je zet het volume op nul.

Maar hoeveel geluid? En welk precies? Studenten van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) zoeken samen met radiomaker Bert Kommerij van de RVU naar het antwoord. Op de radio, in een viertal hoorspelen dat in januari wordt uitgezonden. Maar vooral ook op internet. Met een vernuftige hoorspelmachine kun je jezelf online in een van de zes basis gevoelsstemmingen brengen: blij, verdrietig, woedend, walgend, bang of verbaasd. Hoe precies moet je zelf uitvinden – de documentantie laat wat te wensen over. Maar met een beetje oefening blijkt het verbazend makkelijk om met een paar muisklikken het verschil te bepalen tussen een glimlach of een grimas.

Wie dat allemaal teveel moeite is, laat zich zonder er zelf iets voor te hoeven doen opfokken of tot tranen roeren op Pleix, een verzamelplaats van digitale webclips. Overigens kunnen uiteenlopende emoties toch heel dicht bij elkaar liggen. De freakshow van Pipingrad bewijst hoe dun de lijn is tussen humor en zwaarmoedigheid.