Bas Broekhuizen

Géén rectificatie-site

2003-05-15 | de Volkskrant

Vanaf vandaag houdt het NOS Journaal op internet ‘het eigen handelen tegen het licht’. De nieuwe site gaat evenwel van start met een sneer naar de concurrent: de Volkskrant heeft het initiatief ten onrechte betiteld als ‘rectificatie-site’ terwijl het ding een programmasite heet. Jammer, met een rectificatie-site zou pas echt journalistieke geschiedenis zijn geschreven. Daar zou de Volkskrant nog wat van kunnen leren.

Toegegeven, rectificaties zijn vooralsnog niet op de site te vinden. Wel een verantwoording, waarin hoofdredacteur Hans Laroes de noodzaak bepleit ‘om na te denken over plaats en rol van de journalistiek, over de effecten van berichtgeving, over de positie van de kijker’. En dus wordt die kijker uitgenodigd te reageren en met de redactie in debat te treden via een gastenboek.

Maar Laroes kent zijn pappenheimers: ‘Mensen die reageren vermoeden vaak een complot, denken dat journalisten vergelijkbare agenda’s hebben als bijvoorbeeld politieke partijen (en dan vooral linkse; mensen die zich in sport interesseren denken overigens dat de meeste voetbaljournalisten pro-Ajax zijn).’ Eerlijkheid, openheid en integriteit zijn mooi, maar ook het NOS-gastenboek wordt daarom keurig door de redactie gemodereerd.