Bas Broekhuizen

GeenStijl stopt

2004-04-20 | de Volkskrant

Fleischbaum, Prof. Hoxha, Rombo en De Chileen; wie het weblogwereldje een beetje volgt, herkent de drijvende krachten achter GeenStijl, de weblog die in korte tijd furore maakte als schocklog. Meerdere malen zwengelde GeenStijl kwesties aan die door de ‘oude media’ werden overgenomen, zoals het relletje over vermeend gegoochel met cijfers door antirook-organisatie Stivoro en afgelopen week nog de roering over de website van gedetineerde Martin K. met daarop gruwelijk materiaal uit diens strafdossier.

Tegenstanders hekelden de methoden van GeenStijl; veelvuldig op de man spelen maar zelf veilig opereren vanuit de anonimiteit. Rombo en de zijnen hebben altijd als verdediging aangevoerd dat anonimiteit noodzakelijk is omdat de makers van GeenStijl meerdere malen zijn bedreigd.

Die bewering lijkt niet loos. Vandaag kondigt GeenStijl aan er met onmiddellijke ingang mee te stoppen. Aanleiding: medewerker De Chileen is thuis opgezocht en mishandeld door drie mannen met bivakmutsen op. Onder verwijzing naar zijn betrokkenheid bij de website zouden zij hem hebben behandeld met een honkbalknuppel. Op een in zwart gehulde voorpagina van GeenStijl is te lezen: ‘We zijn op, we zijn kapot en we hebben er als het zo moet geen zin meer in. Of het nu Oud-Links aanhangers, milieu-extremisten, kaalkopjes of Stivorogekken waren, dat doet er niet toe. Blijkbaar kan je in dit land niet meer voor je mening uitkomen.’

Niet alleen aan GeenStijl verwante sites hebben inmiddels hun steun betuigd, ook verklaarde tegenstreversminder grote fans. Een enkeling vraagt zich openlijk af of de jongens van GeenStijl niet gewoon op het hoogtepunt wilden stoppen en nog één keer uitpakken met een ‘flinke publiciteitsstunt’.

UPDATE: Die enkeling krijgt gelijk. Volgens een nieuwe verklaring heeft GeenStijl iedereen ‘ook van de pers’ bij de neus genomen met een ‘laatste stijlloze grap … in de vorm van een digitale molestatie van een verzonnen persoon’. De redactie laat weten: ‘Een jaar lang GeenStijl ging ons niet in de koude kleren zitten. We hebben een monster gecreëerd, hoogste tijd om deze op een stijlloze manier de nek om te draaien… ongezien de tiefus!’