Bas Broekhuizen

Getekende roman

2003-09-23 | de Volkskrant

Geweldig medium, dat internet, maar op sommige vlakken leggen de nieuwe media het af tegen de oude. Zo kun je niet tegelijkertijd internetten en afwassen. Naar de radio luisteren daarentegen laat zich uitermate goed combineren met de vaat. Nadeel: het gekwetter uit de ether is vaak vervluchtigd zodra de laatste pan is afgedroogd. Wat blijft hangen, is niet meer dan een vage echo. Wie het verhaal compleet wil krijgen, is vaak toch aangewezen op het web.

Zo werd een paar weken geleden in het Radio-1-programma Kunststof het boek Blankets besproken, van de Amerikaan Craig Thompson. ‘Een overrompelende autobiografische vertelling over een Amerikaanse jongen die opgroeit in een overbeschermende, christelijke omgeving’, jubelde de recensent. Enfin, daar zijn er wel meer van. Maar dit boek is bijzonder. Het is namelijk een strip. Of beter gezegd, een graphic novel: een getekend verhaal dat allerminst bedoeld is voor kinderen.

De genialiteit van een roman is prima over te brengen op de radio. Maar een stripboek, dat moet je zien. Gelukkig verwijst www.ietsmetboeken.nl, de website van Kunststof, naar stripsite artbom.net. Naast een preview van Blankets zijn daar ook enkele verhalen integraal te lezen. Verder geeft de site uitleg over het fenomeen ‘getekende roman’. Getekend, dat spreekt vanzelf.

Ook elders op het web blijkt hoe vruchtbaar de combinatie internet en strip kan uitpakken. Kijk voor een prachtig voorbeeld van een online comic op nowhere girl of ga zelf aan de gang met de Online Strip Creator.