Bas Broekhuizen

Gevierendeeld

2003-04-18 | de Volkskrant

Hoeveel straf moet je krijgen voor het doodschieten van een politicus? Voor het doodschoppen van een student? Voor het in de as leggen van een woonwijk? Welk doel dient een straf? Vergelding, genoegdoening, opvoeding, bescherming van de maatschappij? Discussies die gewoonlijk zijn voorbehouden aan de Coornhert Liga houden de afgelopen weken de gemoederen bezig aan menige (virtuele) stamtafel. Grootste gemene deler: er moet zwaarder gestraft worden.

Nee dan vroeger. Vroeger was alles beter, om een reclamezin te citeren waarbij niemand weet wat het bijbehorende product is. Op het web zijn de processen na te lezen die tussen 1674 en 1834 zijn gevoerd voor The Old Bailey, de beroemdste rechtbank van Londen. Dat waren nog eens vonnissen! Wie geluk had, werd veroordeeld tot zweep, schandpaal of brandmerk. De minder fortuinlijken werden verbrand, verdronken of gevierendeeld.

In Engeland is de doodstraf in 1965 afgeschaft, in 83 andere landen wordt zij nog toegepast. Er zijn ook landen waarin wordt nagedacht over herinvoering. Voormalig en toekomstig minister Nawijn kan alvast argumenten verzamelen op www.prodeadpenalty.com.