Bas Broekhuizen

Griep

2003-12-13 | de Volkskrant

Koorts, rillingen, keelpijn, spierpijn en een hoofd vol met watten; Nederland ís ziek, wordt ziek of is net ziek geweest. Net als ieder jaar grijpt de griep om zich heen. Anders dan voorgaande jaren wordt de epidemie nauwgezet in kaart gebracht. Letterlijk. Op www.degrotegriepmeting.nl is precies te zien waar zich in Nederland de meeste snotneuzen bevinden.

Dat werk zo. Iedere bezoeker van de website kan zich aanmelden als ‘griepmeter’. Op basis van een korte vragenlijst wordt vastgesteld of iemand gezond is, de griep heeft of slechts last heeft van een verkoudheid (wat iets anders is dan een besmetting met influenza). Op basis van de antwoorden worden interactieve grafieken en kaarten samengesteld. Het aantal griepmeters bedraagt inmiddels meer dan twintigduizend.

Tussen de één en twee miljoen mensen worden jaarlijks in Nederland door griep geveld. Toch is relatief weinig bekend over de verspreiding van de ziekte, die soms erg gevaarlijke vormen kan aannemen. Raken mensen die roken sneller besmet? Zijn kinderen de grote verspreiders? En hoe zit het met huisdieren? Reist de griep liever per openbaar vervoer dan met de auto? De antwoorden worden verwacht van de Grote Griepmeting.

Als voorschot op de uiteindelijke resultaten kunnen bezoekers van de site meedoen aan een wedstrijd. Voorspel wanneer de griepgolf haar hoogtepunt bereikt en win een reis ‘weg van de griep’ naar de zon.