Bas Broekhuizen

Hoezo, een beetje laat?

2002-12-13 | de Volkskrant

Schrijft hij nu zelf of niet? De weblog van Gerrit Zalm mag dan verheven zijn tot officiƫle nieuwsbron, op het web smeulen de geruchten over een ghostwriter hardnekkig na. Klaas de Vries stak het vuurtje aan. Op zijn eigen weblog. Dat het bijhouden van een logboek op internet zelfs is doorgedrongen tot het Binnenhof, bewijst dat het genre het laatste sprankje subcultuur heeft verloren.

De trend is al langer zichtbaar. Waren weblogs in den beginne vooral de luizen in de pels van de gevestigde media, tegenwoordig logt een beetje journalist er zelf lustig op los. If you can’t beat them, join them.

In Nederland heeft vooral Hilversum de weblog in de armen gesloten. De hele omroep raakt besmet, schreef Tonie van Ringelestijn, een van de bekendste polderbloggers, een paar weken geleden. In het buitenland experimenteren ook kranten (The Guardian) en tijdschriften (Time) met het nieuwe genre. Dat kunnen wij ook, dachten we bij de Volkskrant. Het resultaat, met opvallende sites, mediatrends en observaties van Martin Bril, heeft u voor uw neus.