Bas Broekhuizen

Huizen kijken

2004-06-11 | de Volkskrant

Toen God internet schiep, had hij Funda in zijn hoofd. De site met het verzamelde woningaanbod van alle NVM-makelaars verenigt bij uitstek de kwaliteiten van het medium. Een enorme database met huizen kan op een veelvoud aan manieren worden doorzocht. Huis gevonden? Kijk wat voor mensen er in de buurt wonen, wat voor krant ze lezen en wat voor auto er voor de deur staat. Indien gewenst geeft de site meteen antwoord op de vraag: kan ik de hypotheek wel betalen?

Cut out the middleman luidde het adagium van de nieuwe economie, en dat is precies wat Funda doet. Hoezo zoekopdracht? Wie zelf op het web een huis zoekt en alleen voor de aankoop een makelaar inschakelt, kan procentpunten korting bedingen op de courtage. Dat scheelt al snel duizenden euro’s. Niet voor niets werd Funda uitgeroepen tot de meest gebruiksvriendelijke wesite van 2004.

Sinds kort heeft funda.nl een broertje: funda.tv. Behalve beelden van te koop staande huizen kunnen bezoekers filmpjes bekijken met onderwerpen als ‘Hoe is het om op nummer 1 te wonen?’ en ‘Hoe duf is Almere eigenlijk?’

Of het experiment met web-tv zal slagen, is maar zeer de vraag. Er zijn woonprogramma’s genoeg. Bovendien mist televisie nu juist al die kenmerken die de website tot een succes maken. Misschien kan Funda beter geld en energie steken in het van het lijf houden van concurrenten. Neem Jaap.nl, het particuliere initiatief makelaar Jaap Stelwegen. Jaap graast de websites af van individuele makelaars – niet alleen die van NVM-leden. Heb je via zijn site een huis gevonden, dan hoopt Jaap de taxatie te mogen uitvoeren. Jaap is een slimme middleman.