Bas Broekhuizen

Illegaal

2003-02-14 | de Volkskrant

‘Holland groeit weer! Holland bloeit weer!’ Het is februari 1943 en het eerste nummer van De Oranje-bode bejubelt de geboorte van prinses Margriet. Het is ook meteen het laatste nummer. Twee weken later verschijnt de krant onder een nieuwe naam: Trouw.

Sinds vorige week zijn de 282 afleveringen van Trouw die tijdens de oorlog verschenen integraal op het web na te lezen. Het illegale Parool stond al langer online, het wachten is nu op een officiƫel overzicht van Vrij Nederland. Dat kan overigens wel even duren, want die voormalige verzetskrant schittert in cyberworld door afwezigheid.

Dat kan niet worden gezegd van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Het NIOD was er vroeg bij op het web. Conform de wet van de remmende voorsprong was de site van het instituut daardoor hopeloos verouderd. De restyling van twee weken geleden was dan ook geen overbodige luxe. De site ziet er een stuk frisser uit en bevat bovendien meer dan 2.400 foto’s uit het NIOD-archief. Helaas worden die ontsierd door een overdreven groot digitaal beeldmerk. Wie daarmee geen genoegen neemt, kan de foto’s ook nabestellen: 10 euro per stuk.