Bas Broekhuizen

Insert en delete

2003-05-16 | de Volkskrant

Memory Holes heten de gaten waarin anno 1984 de publicaties verdwijnen die volgens Big Brother niet meer aansluiten bij de huidige situatie. Maar hoe visionair George Orwell ook was, internet had hij niet voorzien. Wie beschikt over insert en delete, heeft geen behoefte aan een Ministerie van Waarheid.

Inkt en papier zijn fysiek onherroepelijk zodra ze de kiosk hebben bereikt. Informatie op het web is zo vluchtig als verkiezingsbeloften tijdens een kabinetsformatie. Dus waar The New York Times zowel op papier als online uitgebreid verantwoording aflegt over de leugens van een verslaggever, halen andere media onjuiste, ongelukkige of hun onwelgevallige publicaties gewoon van het net: 404, file not found, en we praten nergens meer over.

Maar wie de geschiedenis naar zijn hand probeert te zetten, rekent buiten Russ Kick. Op zijn website The Memory Hole vergelijkt hij artikelen op papier en het web, legt gemanipuleerde foto’s onder de loep en bewaart publicaties die elders zijn verwijderd. Helaas blijft zijn werk beperkt tot de Angelsaksische pers. Kritische Nederlandse lezers blijven aangewezen op www.internetjournalist.nl.