Bas Broekhuizen

Jaren Tachtig

2002-11-02 | de Volkskrant

De compactdisc viert zijn twintigste verjaardag. In de herfst van 1982 stonden de eerste cd-spelers in de winkel. Een plank hoger lagen de walkmans, een lager de Betamax-videorecorders. De rest van de zaak stond vol dozen met de spiksplinternieuwe Commodore 64. Toen high-tech, nu collector’s items.

Jaren-tachtig-nostalgie viert hoogtij op het web. Er zijn sites vol gettoblasters, oude computersspelletje en horloges met heel veel knopjes.

Maar ook de niet-nerd mag naar het feest der herkenning. Op www.yesterdayland.com komen the eighties tot leven. Of het nu gaat om films, mode, muziek, speelgoed of televisieseries, de aha-erlebnis ligt bij iedere muisklik op de loer. Ook typisch Nederlandse televisieseries (Ti-Ta Tovenaar, De film van Ome Willem, Bassie en Adriaan) herleven op het web.

Sommige kinderen van de jaren tachtig gaan ver om het decennium van hun jeugd weer tot leven te wekken. Getuige www.knightreplicas.com zijn er heel wat mannen die in dezelfde auto willen rijden als de Knight Rider.