Bas Broekhuizen

JunkieBikes

2003-05-23 | de Volkskrant

Houd de fiets! Onder die strijdkreet begon de Fietsersbond afgelopen week een offensief tegen fietsendiefstal. Iedere minuut worden ergens in Nederland twee rijwielen gestolen. Fietsen jatten is net zo Hollands als zeilen en schaatsen, het ‘Fiets kopen?’ van de junk is even typerend voor Amsterdam als de bloemenmarkt of de Wallen. Een ‘natuurverschijnsel’ heet het op www.fietsersbond.nl.

Je kunt het ook anders zien. ‘Herverdelers van welvaart’ noemt www.junkiebikes.com de leden van de ‘unieke subcultuur’ die de Amsterdammers voorziet van ‘geredistribueerde fietsen’. Fiets nodig? Bestel hem online. Een eenvoudig stadsexemplaar – kleur naar keuze – kost 10 euro. Voor versnellingen, werkende remmen en een bel wordt een meerprijs in rekening gebracht. Gratis meegeleverd: een sticker die garandeert dat de fiets de eerste week na aanschaf niet opnieuw wordt gestolen. JunkieBikes is nog op zoek naar nieuwe bezorgers.

De site is duidelijk een persiflage (al denkt Yahoo! daar anders over), maar initiatiefnemer ChillyW benadrukt dat hij werkelijk is begaan met het lot van de junks: ‘De mensen die we zien op straat, waren misschien niet zo heel lang geleden net als wij.’