Bas Broekhuizen

Kruisbestuiving

2003-10-24 | de Volkskrant

‘Er zijn wel degelijk digitale documentaires in de maak!’, mailde Nathalie Faber een paar weken geleden toen op deze plaats het tegenovergestelde werd beweerd. Samen met Carolien Euser runt Faber Cut-n-Paste, een mediabedrijfje dat zich specialiseert in projecten waarin de grenzen tussen radio, mobiele telefoon en internet worden doorbroken. LoveControl heet de jongste van deze cross-media producties. Afgelopen zomer lieten vier dertigers hun telefoon aftappen. Hun gesprekken over relaties zijn online te beluisteren. Een compilatie wordt zondagavond uitgezonden op Radio 4.

Ook freelance journalist Martijn de Waal gelooft in kruisbestuiving tussen internet en radio. In zeven weken reist hij met radiomaker Chris Bajema van Hong Kong naar Beijing. Vanaf komende dinsdag doen de twee wekenlijks verslag van hun tocht in het radio-programma De Ochtenden. Nu al zijn hun belevenissen te volgen op zevenwekeninchina.nl.

Het digitale reisverslag is ontworpen door Submarine, een multimediabureau met ervaring in het interactief vertellen van verhalen. Het is ook verantwoordelijk voor De Amerikaan die ik nooit geweest ben, een productie waarin schrijver Chris Keulemans probeert de Amerikaanse popcultuur tussen 1961 en 1995 te vangen in woord, beeld en geluid. Uiteindelijk moet zijn zoektocht uitmonden in een roman. Met de prachtige website is het experiment al geslaagd. Artistiek tenminste. Want of uitgevers blij zijn met dit soort monsterprojecten, is de vraag.