Bas Broekhuizen

Langspeelfilms

2003-09-26 | de Volkskrant

‘Pap, die film met Jennifer Lopez is eindelijk binnen hoor.’ Pa kijkt beschaamd, de kijker begrijpt waarom hij moeders probeert over te halen tot de aanschaf van een snelle internet aansluiting. Video de deur uit, met breedband-internet pluk je de films zo van het web. In de reclame. In de praktijk is het downloaden van films nog een heel gedoe. Waarschijnlijk zal vader zijn dvd’tje gewoon gaat huren om de hoek.

Niet voor lang, voorspelt marktonderzoeker Forrester. In From Discs To Downloads belooft de trendwatcher de komende jaren gouden bergen aan aanbieders van video on-demand. We zullen zien. Op aanvraag films bekijken, is een belofte zo oud als het web zelf. Tot nog toe is ieder experiment mislukt.

Logisch. In maar weinig woonkamers zal het computerscherm zichtbaar zijn voor wie met een biertje en een zak chips onderuitgezakt op de bank hangt. En dat is ook al niet de gemoedstoestand waarin je zin hebt om aan de slag te gaan met de dvd-brander.

Onzin dus, films op internet? Nee. Alleen: Zoals je online geen boek gaat lezen, maar wel een weblog, zo bekijk je op het web geen langspeelfilms, maar wel korte. Een heel stel, waaronder de kanshebbers voor het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film, is te vinden op de NPS-site De Korte Film Online. Uitermate geschikt voor lunchpauze of rsi-break. Wie toch op de bank wil hangen: kijk zondagavond naar de Avond van de korte film op Nederland 3. Of doe je ogen dicht en ervaar hoe rustgevend het is om enkel naar een film te luisteren.