Bas Broekhuizen

Leren met de muis

2003-11-28 | de Volkskrant

Het web is bij uitstek geschikt om te leren. Dat weet de overheid, die het gebruik van internet in de klas uit volle borst aanmoedigt, en dat weten ook de internetproviders, die vechtend over straat rollen om uit te maken wie de duizenden scholen mag gaan voorzien van breedband-aansluitingen. Maar hoe je dat ‘leren met de muis’ het beste kunt aanpakken, dat weet nog bijna niemand.

Om daar achter te komen kun je het best te rade gaan bij de experts, de mensen die er dagelijks mee moeten werken. Met dat idee worden sinds 1995 wereldwijd ThinkQuest wedstrijden georganiseerd, waarin leerlingen en docenten worden uitgedaagd een educatieve website te maken.

Dat de leerlingen op dat vlak zeker niet onderdoen voor hun docenten, blijkt uit de inzendingen voor de Nederlandse editie van ThinkQuest 2003. Vandaag werden tijdens een grote finale in Rotterdam de winnaars bekend gemaakt van deze ‘webstrijd’, die wordt georganiseerd door Kennisnet, de internetkoepel voor het onderwijs.

Met aanmoedingsprijzen en eervolle vermeldingen meegeteld werd het een waarprijzenfestijn. Special aandacht verdienen Kasteel op slot (speciale vermelding voor het mooiste ontwerp in de competitie voor docenten) en Normen en Waarden (eerste prijs in de themawedstrijd voor leerlingen). In het prijzenpakket zijn ook een aantal workshops opgenomen. Eerder deze maand bleek al, waartoe die kunnen leiden.