Bas Broekhuizen

Misdaad

2004-04-16 | de Volkskrant

Is er een fikkie in webloggend Nederland, tien tegen een dat de aansteker is te vinden op GeenStijl. Deze dagen treedt het door journalisten volgeschreven weblog voor de verandering op als zedenmeester. Schande dat een veroordeelde moordenaar vanuit de cel op een betaalde website zijn eigen misdaden kan exploiteren! Als minister Donner van Justitie de site van Martin K., alias de Stotteraar, niet uit de lucht haalt, zal de schare stijllozen zelf het klusje wel klaren. Maar niet voordat het gruwelijke materiaal van www.martink.nl naar GeenStijl is gekopieerd natuurlijk, het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

Misdaad mag dan misschien niet lonen, de wereld van ‘seks, drugs en criminaliteit’ (dixit Martin K.) herbergt een zekere mate van romantiek, zeker als de risico’s slechts virtueel zijn. Het stikt dan ook van de online mafia-simulaties. Op sites als Gangsta War en Omerta bouwen webwiseguys aan digitale drugsimperia. Nederlandse scholieren proberen op Mobstar massaal te promoveren van ‘low life’ tot godfather. Donny Brasco in de polder.

Ook de sterke arm ontdekt het net. Steeds meer korpsen bieden de mogelijkheid van kleine delicten aangifte te doen via www.politie.nl. Kees den Bakker van het Nederlands Politie Instituut is ambivalent over het succes van de site: ‘Het aantal aangiften is gestegen met tien procent, maar daarmee verlagen we wel ons eigen oplossingspercentage.’