Bas Broekhuizen

Natuurlijk Nederlands

2003-01-24 | de Volkskrant

Afgelopen week de exit polls, komende week wellicht de airstrikes. Of beter: de stembuspeiling achter de rug, op naar de luchtaanvallen. Onnodig gebruik van Engelse termen in de krant is immers een terugkerende klacht van veel lezers. Dus doet Stichting Natuurlijk Nederlands alternatieven aan de hand voor veel voorkomende leenwoorden. Op haar webstek. (Of is het zijn webstek? Het internetprogrammaatje Genus weet raad.)

Leuk initiatief natuurlijk van Natuurlijk Nederland. Maar op den duur word je wel een beetje moe van neologismen als woordsmidse en wereldwebverwijzers die de Woordenlijst Nederlandse taal of de Van Dale waarschijnlijk nooit zullen halen.

Veel vermakelijker is de taalstrijd van Samuel Ampzing, de Haarlemse dominee die zich rond 1600 al wild ergerde aan overbodige leenwoorden en die op het web opnieuw tot leven is gewekt. Als stripheld – pardon, als tekenverhaalfiguur – raakt hij verwikkeld in hedendaagse taalverwarring. Bij het reisbureau bijvoorbeeld: ‘Deerne, ik wil slechts zon en zee! Wat moet ik met een vlaai die drijft?’