Bas Broekhuizen

Nieuwsmonster

2003-02-21 | de Volkskrant

Wie herinnert zich PointCast nog, het bedrijf dat eind jaren negentig een revolutie op internet beloofde? Zelf het web afstruinen was niet meer nodig. Wie bij PointCast zijn interesses opgaf, vond voortaan iedere ochtend de gewenste informatie vers gefilterd op zijn desktop. Push heette dat, en Microsoft en Netscape wisten niet hoe snel ze deze techniek moesten overnemen. De laatste ontwierp er een speciale webtaal voor: RSS, dat staat voor Really Simple Syndication.

Maar wat in theorie zo mooi klonk, bleek in de praktijk niet te werken en PointCast ging failliet. Ook RSS zou op de digitale mestvaalt zijn beland, ware het niet dat syndication razend populair werd bij webloggers. RSS bleek het ideale gereedschap om hun persoonlijke websites automatisch te voorzien van actuele nieuwtjes. Door de explosie aan weblogs werd RSS een standaard waar ook nieuwsbronnen als CNN en de BBC niet meer omheen kunnen.

In die enorme RSS-brij raak je snel verdwaald. Gelukkig zijn er allerlei handige newsreaders zoals het afgelopen week gelanceerde Newsmonster, een handig programmaatje dat het aanbod filtert en keurig in hapklare brokken opdient. Waar doet dat toch aan denken?