Bas Broekhuizen

Open source

2004-03-19 | de Volkskrant

Hoezo, wereldwijd web zonder grenzen? ‘Bezoekers uit Nederland niet gewenst’, prijkt prominent op www.lindows.com. De Amsterdamse rechtbank heeft linuxvariant Lindows verboden omdat het in naam teveel lijkt op dat andere besturingssysteem. Een beetje kinderachtig is het wel van Microsoft. Zo’n handvol Nederlandse nerds, wat kost dat nou? Bill Gates kan zich beter zorgen maken over Hewlett-Packard, dat vanaf juni Linux-pc’s gaat verkopen aan een miljard Chinezen.

HP verwezenlijkt een oud ideaal van propagandisten van open source-software. Programma’s als Linux zijn vaak goedkoop of zelfs gratis en door de openbare broncode gemakkelijk voor specifiek gebruik aan te passen. Ideaal voor ontwikkelingslanden. Maar bijvoorbeeld ook voor de Nederlandse overheid die een website in het leven heeft geroepen om het gebruik ervan te stimuleren. Om ook maatschappelijke organisaties over de streep te trekken gaat komende dinsdag www.disc.nl van start, een site speciaal bedoeld voor buurtverenigingen, sportclubs en vrijwilligersorganisaties die met open source-software aan de slag willen.

De groeiende populariteit van alternatieve software heeft ook nadelen. Niet alleen Microsoft ziet zijn belangen bedreigd, ook andere bedrijven zetten de open source-beweging de voet dwars. Bovendien heeft het succes van Linux de aandacht getrokken van hackers. Lindows en andere linuxvarianten blijken vaak net zo lek als de vermaledijde concurrent.