Bas Broekhuizen

OSM

2004-05-13 | de Volkskrant

Cyberdating is hot. Er zijn virtuele flirtplekken voor christenen, joden en moslims, voor homo’s, hetero’s en luierfetisjisten. Of je nu op twee wielen rijdt, of op achttien, of je in de in de bak zit of op de Bahama’s, of je op zoek bent naar extra groot, of extra klein, of je De Telegraaf leest, of de Volkskrant; er is een datingsite voor kippetjes en haantjes van elk pluimage.

Reden genoeg voor journalist Ricky Knoop om op zoek te gaan naar succesvolle webversierders. Het resultaat van die queeste is zondagavond te zien in Het geluk van Nederland op Net 3. Ter omlijsting van de uitzending heeft de VPRO een experimentele datingsite in de lucht gebracht. Knoops motto is ‘Diepzinnig maar ook lekker!’, de site wordt gepresenteerd als een ‘MSN voor OSM’, waarbij Ons Soort Mensen staat voor cultureel progressief, het slag mensen waarmee de VPRO zich graag afficieert. Sommige reacties van deelnemers doen echter vermoeden dat de site tevens onderdak biedt aan verweesde bezoekers van shocklog in ruste GeenStijl.

Gemiste kans. De VPRO had beter een voorbeeld kunnen nemen aan Breedster, het jongste lid van de uitdijende familie van sociale netwerksites als Friendster en Orkut. Voordat zij op zoek kunnen gaan naar partners, moeten deelnemers aan Breedster eerst evolueren van larve tot tor. Het besloten karakter van de site houdt het VSM (Verkeerd Soort Mensen) buiten de deur. En dat werkt, want er wordt aan de lopende band gecopuleerd.