Bas Broekhuizen

Pinguïns

2004-03-26 | de Volkskrant

De markt voor spelcomputers stort volgend jaar met donderend geraas in elkaar. Ga maar na, analyseert David Wong op www.pointlesswasteoftime.com; de ontploffing waarmee je de tegenstander naar de andere wereld stuurt is misschien net iets realistischer, maar verder is het verschil tussen de nieuwste shoot-m-up en die van zeven jaar geleden nihil.

Komt na 45 jaar een eind aan de ontwikkeling van het computerspel? Wie weet heeft Wong gelijk en nadert het gamesdesign de grenzen van de techniek. Mooi, dan blijft meer tijd over voor de gameplay, de speelbaarheid. Gratis spelletjes op het web als de telescope- en de laser-game bewijzen dat simpel vaak gelijk staat aan verslavend en dat hyperrealisme omgekeerd evenredig is aan originaliteit.

Vraag niet waarom, maar pinguïns doen het altijd goed in spelletjes. Momenteel zijn ze een hit op www.yetisports.org. Letterlijk, want bezoekers van de razend populaire site komen vooral om de sympathiek waggelende vogels zo ver mogelijk weg te meppen. De Yetisports zijn online te spelen, maar ook op de mobiele telefoon. De hooggespannen verwachtingen rond mobile gaming worden overigens danig getemperd door de tegenvallende resultaten van Nokia’s speltelefoon N-Gage.

Met dank aan Erwin van der Zande