Bas Broekhuizen

Prins van het web

2002-11-16 | de Volkskrant

Als het niet het eerste openbare optreden sinds de dood van zijn vader was geweest, hadden we er misschien nooit iets van vernomen, maar afgelopen dinsdag sprak Willem-Alexander in Rotterdam op een congres over e-business. ZKH heeft namelijk niet alleen verstand van sport en water, maar is ook een ‘internetgebruiker van het eerste uur’.

De prins maakt zich zorgen over de kloof tussen internetters en digibeten. Als voorzitter van het Platform Internet voor Alledag zet hij zich in voor groepen waaraan de digitale revolutie voorbij dreigt te gaan, zoals asielzoekers, analfabeten en WAO’ers. En ouderen. met dat doel verscheen het boekje Help je ouders online. Willem-Alexander deed het cadeau aan zijn moeder.

Ook andere Oranjes doen van zich spreken op het web. Clockwork, het internetbedrijf van prins Bernhard jr., maakt tegen de conjunctuur in winst. Opa Bernhard maakt intussen furore in een computerspel: schiet met een jachtgeweer zoveel mogelijk winkeldieven neer. Hoe het heet? AH Blaffer.