Bas Broekhuizen

Radio op bestelling

2003-10-20 | de Volkskrant

Wie heeft toch verzonnen dat elektronische wekkers zo’n vreselijk irritant geluid moeten maken? Wel of niet wakker worden is een kwestie van volume, zou je denken. Gelukkig is er de wekkerradio. Behalve voor wie graag wakker wordt met Radio 1. De irritatie van de slechte ontvangst van de zender doet niet onder voor het pwep, pwep, pwep van voorheen.

Komt door het extreem warme weer van afgelopen zomer, schrijft het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken op zijn website. Dat gelooft natuurlijk niemand. Het komt door de nieuwe zenderverdeling. Hulde aan minister Brinkhorst, die beloofde er iets aan te doen en woord hield: er worden steunzenders geplaatst om een eind te maken aan de storingen.

Helaas kan het nog wel even duren voor alle radiomasten op hun plek staan. Tot die tijd biedt internet soelaas. Vrijwel alle radioprogramma’s zijn online te beluisteren, dus ook het Radio 1 Journaal. Surfen en luisteren gaan heel goed samen. Daarom vormt het web met radio een veel beter duo dan met televisie.

Dat dacht ook Planet Internet. Sinds kort biedt de provider radio on demand. Bezoekers selecteren audiofragmenten van het ANP en maken hun eigen nieuwsbulletin. Misschien wordt het een succes, misschien niet. Geschreven nieuws is er genoeg op het web en luisteren kost meer tijd dan lezen. Het laatste laat zich weer prima combineren met het luisteren naar muziek. Zowel nieuws- als muziekzenders zijn te beluisteren via het sympathieke V-Radio.