Bas Broekhuizen

RT11

2004-09-10 | de Volkskrant

Het is oorlog tussen pers en politiek. Gerard van Westerloo maakte een rondgang langs kopstukken uit beide diciplines en schetste in het glossy maandblad van NRC Handelsblad een bedroevend beeld van de verhouding tussen overheid en journalistiek. Hoofdredacteuren buitelen over elkaar in hun beklag over het groeiend leger voorlichters en spindoctors en schromen niet woorden in de mond te nemen als ‘DDR-mentaliteit’ en ‘Big Brother’. Ook aan de andere kant is het vertrouwen tot een dieptepunt gezonken. Het breken van reputaties, het kapot maken van levens, het veroorzaken van onrust en oorlog; het zijn maar enkele van de kwaliteiten die minister Donner toedicht aan ‘s lands journaille.

Misschien moet Donner te rade gaan bij Tony Blair. Ter bevordering van de kwaliteit van de pers nodigt de Britse premier iedere dag een select gezelschap van journalisten uit op de thee. Gezellig even bijpraten met de voorlichter, heel transparant. Maar het kan nog transparanter. Op DowningStreetSays, een initiatief van MySociety.org, kunnen bezoekers reageren op transcripten van deze voorlichtingsbijeenkomsten. Vanzelsprekend gebeurt dat op geheel Britse wijze.

Over humor gesproken, onze eigen eerste minister droomt van weer heel andere podia om zijn idee├źn voor het voetlicht te brengen. Balkenende ziet wel wat in een amusementsprogramma over normen en waarden op televisie. Jammer dat de minister-president niet van satire houdt. Dan had hij geweten dat de Zestien Miljoen Normen en Waarden Show al maanden wordt uitgezonden door RT11. Vrijdagavond, vlak voor De Rode Loper, waarin Rob Oudkerk de kijkers rondleidt langs oude ambachten. Ook niet te missen: It’s IT, met onder leiding van Roel Pieper een discussie over Goed en Fout in de browseroorlog.