Bas Broekhuizen

Spam

2004-09-03 | de Volkskrant

Zet zes apen achter zes typemachines, schenk ze het eeuwige leven en uiteindelijk zal een van hen Psalm 23 (‘De Heer is mijn herder’) op papier zetten. Het gedachtenexperiment waarmee de Britse bioloog Thomas Huxley in 1860 Darwins evolutieleer probeerde te verklaren, komt tot leven op internet, waar Weense kunstenaars de tikkende apen simuleren met een computerprogramma. Vooralsnog produceren de cyberchimpansees alleen maar onzin.

Ook webloggend Nederland beschikt over een tikkende-apen-machine. Het computerprogramma luistert naar de naam Braatolizer en vindt zijn oorsprong op Retecool. Het is bedoeld om websites uit de lucht te halen door automatisch en in hoog tempo bestelformulieren, gastenboeken of fora op de site van het slachtoffer vol te plempen met onzin. De webloggers zetten het middel vooral in tegen sites van spammers. Met succes.

Ondanks dit digitale massavernietigingswapen lijkt de strijd tegen spam niet gewonnen te kunnen worden. De afzenders van ongevraagde e-mail zijn gewoon te inovatief. Wie anders bedenkt er nu 62.424 alternatieve spelwijzen voor ‘Viagra’ om spamfilters om de tuin te leiden? Beter is het om spam nuttig aan te wenden, bijvoorbeeld door supergeheime mails te vermommen als irritante reclameboodschappen. Trouwens, dat irritant valt ook best mee.