Bas Broekhuizen

Spelend leren

2002-12-17 | de Volkskrant

Van Rick van der Ploeg moesten de Nederlandse archieven toegankelijk worden voor een groter en breder publiek. Van der Ploeg is al een poosje uit beeld verdwenen, maar de archieven timmeren ijverig aan het web. Het Amsterdams Gemeentemuseum ging als eerste met ‘fun’ het stoffige imago te lijf, met als resultaat het Van Pest tot Aids spel en andere uitingen van spelend leren.

Vorige week was het de beurt aan het Haags gemeentearchief. De nieuwe website is verluchtigd met plaatjes van Haagse Harry. De zoekmachine heet voortaan niet Archimedes maar Harrymeides. Aan het ANP legde directeur C. Noordam uit dat het online archief zich bevindt ‘op het zogenoemde diepe web, dat niet met zoekmachines als Google bereikbaar is.’ Alsof dat een verdienste is.

Ook het Gemeentearchief van Schiedam hoopt met een computerspel de jeugd weer enthousiast te maken voor de historie. Vol trots meldt de gemeente dat ‘de muis- en toetsennavigatie ongeveer zo werkt als bij het bij kinderen populaire videogame Super Mario of zoals bij het Game Boy spel Legend of Zelda.’ In de praktijk blijkt dat te betekenen: beweeg heen en weer met de pijltjestoetsen.