Bas Broekhuizen

Steffie helpt

2002-11-09 | de Volkskrant

‘Hallo! Welkom op mijn website. Ik heet Steffie en vertel je graag hoe internet werkt.’ Steffie heeft lang rood haar, een wespentaille en een blote navel. Ze spreekt langzaam en duidelijk, maar door haar beweeglijke handen wordt het toch niet saai. Best Knap, voor iemand die slechts bestaat in cyberspace.

Heel wat kinderen heeft ze webwijs gemaakt, en veel 50-plussers. Op simpele toon, maar zonder te doen alsof de bezoeker iets mankeert aan zijn hoofd.

En ook dat is knap. Want steffie.nl is bedoeld voor verstandelijk gehandicapten. De site is afgelopen juni gemaakt voor de themamaand Een samenleving met een handicap van de RVU en bleek te voorzien in een grote behoefte. Want ondanks initiatieven als Drempels Weg houden maar weinig websites rekening met gehandicapten.

Zonde om dat verloren te laten gaan, vinden ze bij de voormalige Radio Volksuniversiteit. Omdat de publieke omroep niet langer voor Steffie kan zorgen, verhuist ze komende donderdag naar ZetNet. Voor het symbolische bedrag van één euro zal deze website ‘voor en door verstandelijk gehandicapten’ voortaan voor haar zorgen. Meer websites voor gehandicapten zijn te vinden in dit overzicht, of via de Startpagina voor gehandicapten.