Bas Broekhuizen

Stiekeme kiekjes

2003-06-20 | de Volkskrant

Het is eind 2002 en Nederland is geschokt door de dood van René Steegmans. Op de forumpagina van de Volkskrant verschijnt een opmerkelijke oproep: Gebruik de mobiele telefoon als wapen tegen zinloos geweld. Niet om 112 te bellen, maar om de daders op de foto te zetten. Een beetje gsm is tegenwoordig immers uitgerust met een ingebouwde camera. De flits, zo betogen de auteurs, jaagt de lafaards op vlucht. Hoe goedbedoeld ook, het pleidooi wekt enige verbazing. De introductie van Multimedia Message Service (MMS) in Nederland is pas enkele weken oud, geen van de phonecams op de markt beschikt over een flitser.

Een half jaar later. In het Britse Brighton is de politie op zoek naar getuigen die een misdrijf hebben vastgelegd met hun mobiele telefoon. De BBC vraagt lezers die struikelen over nieuws de gsm in de aanslag te houden. Siemens rust zijn nieuwste toestel uit met flitser, de schrijvers van het opiniestuk krijgen definitief gelijk.

De werkelijke revolutie vindt plaats op sites als PhoneBin, waarvoor bezoekers dagelijks honderden foto’s insturen. Steeds meer weblogs evolueren tot moblogs. Ook schreeuwend populair: www.mobileasses.com, geheel conform de reclame voor MMS gevuld met stiekeme kiekjes. Het aantal zwembaden, kleedkamers en rechtszalen waar phonecams zijn verboden groeit dan ook met de dag.