Bas Broekhuizen

Tips voor Kok

2002-12-21 | de Volkskrant

Dus Wim Kok gaat ‘informatie aandragen’ ter bevordering van de Europese integratie. Zou hij inmiddels weten hoe een muis werkt? In dat geval kan de voormalige premier zijn licht opsteken op het web.

Bij The eXile bijvoorbeeld. Deze satirische krant uit Moskou presenteert op zijn website een staalkaart van Europese vooroordelen. Als de ene inwoner van Europa de ander al het predicaat Europeaan waardig acht, beschouwt hij hem bij voorkeur als een kleine, donkere, vieze dronkenlap, danwel messentrekker, pederast, strontvreter en collaborateur. Bovendien: wat hebben de Europeanen de wereld gebracht, anders dan industriƫle vernietiging van Verdun tot Screbrenica? Zeggen de Russen.

Overigens zoekt The eXile nog een nieuwe columnist. Een radicale moslim om precies te zijn. Misschien iets voor weblogger Ertan. Die brengt de internetgemeenschap al jaren in opperste verwarring met zijn fundamentalistische uitspraken over de islam. Is hij de Nederlandse Abou Jahjah (die de rekening van zijn provider hoognodig moet betalen) of de Turkse Theo van Gogh? In ieder geval is hij tegen Europa.