Bas Broekhuizen

Tweede leven

2003-11-21 | de Volkskrant

Oude wijn in nieuwe zakken is misschien wat negatief geformuleerd, maar oude media beleven op internet een tweede leven. Oude platen bijvoorbeeld. Vorige week ging Fonos online, een website met daarop 15.000 lp’s die tussen 1950 en 1980 in Nederland zijn gemaakt. Al tijden op zoek naar die ene plaat van Johnny Hoes? Stad en land afgereist voor ZZ and the Maskers. Stop met bladeren door de platenbakken en bestel online een kopie op cd van het originele album uit het Nederlands Muziekarchief van Beeld en Geluid. De site is een overdonderend succes. Zo zeer zelfs dat hij binnen een week overbelast was en daardoor tijdelijk onbereikbaar.

Of neem oude kinderseries. Op www.kindertv.org zijn ze te vinden: J.J. de Bom, Okkie Trooy, Q & Q, Stuif es in, Wordt Vervolgd, de Zevensprong en nog zo wat programma’s ‘waar je voor op mocht blijven’.

Maar het mooist zijn de oude foto’s, bij voorkeur als ze zijn gevonden op een vlooienmarkt of op de zolder van een verlaten huis. Op time tales vinden de verdwaalde familieportretten, de kiekjes van vergeten eerste communies en de reportages van allang verbroken huwelijken een nieuw tehuis. Juist in hun volstrekte anonimiteit geven ze een prachtig tijdsbeeld van de afgelopen eeuw.