Bas Broekhuizen

Vergezichten

2003-12-27 | de Volkskrant

Lijstjes, overzichten, terugblikken, ze horen nu eenmaal bij de dagen tussen kerst en oud&nieuw, op het web net zo goed als in andere media. En waarom ook niet; platgetreden paden lopen vaak het lekkerst.

Je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot 2003. Op 20eeuwennederland blik je met hetzelfde gemak terug op het vaderlands verleden van de afgelopen tweeduizend jaar. De eerste site die zowel thematisch als chronologisch een overzicht biedt van de Nederlandse geschiedenis ging onlangs geruisloos online.

En waarom genoegen nemen met eindeloze herhaling van journaalbeelden die nog vers in het geheugen liggen als ook juweeltjes uit het polygoon-archief voorhanden zijn? Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zet komende maanden vijftig uur historisch beeldmateriaal op het web. De eerste fragmenten zijn te bekijken via www.beeldengeluid.nl.

Geen terugblik zonder vooruitkijk. Ook daarvoor kun je dichtbij huis blijven of kiezen voor een vergezicht. Bezoekers van www.longbets.org kunnen, met de internetgemeenschap als getuige, weddenschappen afsluiten voor de lange termijn. Het World Wide Web Consortium (W3C) Dave Winer (dank Thijs van der Vossen voor de opmerkzaamheid) lijkt zijn weddenschap te gaan verliezen. Hij voorspelt dat in 2007 weblogs als nieuwsbron belangrijker zullen zijn dan kranten als The New York Times. Uit onderzoek blijkt echter dat tweederde van de ruim vier miljoen weblogs al langer dan twee maanden niet is bijgehouden.