Bas Broekhuizen

Verkiezingskoorts II

2002-12-24 | de Volkskrant

Na de lichte verhoging van twee weken geleden loopt de thermometer in hoog tempo op. De verkiezingspeilingen en -quizzen schieten als paddestoelen uit de grond.

Wie er bij wil horen, heeft een stemwijzer. Naast het origineel is er een keur aan alternatieven. Niet bang voor een radiobutton meer of minder? Dan is de Stemtest van Writers Block de meest serieuze optie. Liever lui? Bij de Stemvork is één keer klikken genoeg. Geloof het of niet, maar dat deze test ‘de politieke voorkeursduiding slechts op één enkel informatie-item moet baseren’ is nog wetenschappelijk beredeneerd ook.

Eigenlijk heeft de stemvork wel wat weg van de stemwijzer van [Stemhok]: Denk aan uw ideale politieke partij. Wat is daarop uw eerstvolgende gedachte? a. God, b. Geld, c. Groen, d. Beton of e. Monty Python.

Minder geinteresseerd in issues? Bij KenJeLijsttrekker van Onlijn gaat het vooral om de poppetjes. Net als bij de Torentjesrace, een waardige concurrent van het politiek ganzenbord.

Ook op Onlijn: de Metapeiling. Samen met de Peiling der peilingen van Writers Block handig voor wie de grootste gemene deler zoekt in de talloze opinieonderzoeken. Handelaren op de Politieke Aandelenmarkt bijvoorbeeld. En als we toch bezig zijn met reclame voor eigen werk: niet wetenschappelijk verantwoord, wel zo leuk: de toen-en-nu peiling.