Bas Broekhuizen

Virussen en beestjes

2002-10-19 | de Volkskrant

Heeft u ook zo’n last van schijnbaar willekeurig verstuurde mailtjes? In dat geval is de kans groot dat u het slachtoffer bent van Bugbear.

Al doet de naam anders vermoeden, Bugbear is geen bedrog of een grap. Het is een nieuw en zeer venijnig computervirus dat internet sinds enkele weken teistert en inmiddels hoog in de virus top tien staat.

Bugbear zit vernuftig in elkaar. Het verspreidt zich via e-mail en maakt gebruik van bugs (weeffoutjes) in de software van Microsoft. Het plundert adresboeken en verstuurt zichzelf naar de e-mail adressen die zich daarin bevinden. Ook genereert het virus berichten aan fantasieadressen, waardoor het mailverkeer verstopt raakt. Printers slaan door het virus spontaan op hol. Ronduit gevaarlijk: Bugbear kan wachtwoorden en creditcardnummers doorsluizen naar kwaadwillenden.

Op verschillende websites (McAfee, Symantec, Virusalert) zijn medicijnen tegen Bugbear op te halen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus verdachte mail ongeopend weggooien en software regelmatig updaten. Helaas is ook dat laatste niet altijd verstandig. De nieuwste generatie Microsoft-browsers blijkt ook al zo lek al een mandje.