Bas Broekhuizen

Voer voor cijferfetisjisten

2002-12-27 | de Volkskrant

Zoals hier al meerderemalen is gesignaleerd, steken ze overal weer de kop op. Lijstjes. Je zou denken dat na de eeuwwisseling lijstmoeheid is opgetreden, maar ieder jaar heeft kennelijk genoeg aan zichzelf. Dus daar zijn ze weer, man, vrouw, sporter, commercial, film, boek en website van het jaar. Om nog maar te zwijgen van de hitlijsten. De Top2000, de Verukkelijke 715, de Eeuwige Honderd: er is deze dagen niet aan te ontkomen.

Het Parool doet niet aan eindejaarslijstjes. Misschien wel de beste krant van Amsterdam maakt het hele jaar door overzichten. Van de spelwijzen van Osama’s terreurnetwerk bijvoorbeeld, of het ABC van de pornoparodie (met klassiekers als A clockwork orgy, The deer humper en Easy ride her enzoverder). Voor niet-Amsterdammers na te lezen op het web.

Wiens behoefte aan feitjes daarmee nog niet is bevredigd, kan terecht bij Cijfers liegen niet. Vorig jaar ging deze site bijna tenonder aan veelvuldig plagiaat, nu is er zelfs een boekje verschenen. Gegarandeerd succes bij pijnlijke stiltes op oudejaarsavond: ‘Wisten jullie dat gecastreerde mannen gemiddeld twaalf jaar langer leven?’