Bas Broekhuizen

Webmusea

2003-05-09 | de Volkskrant

‘Wat zou het mooi zijn als al die aan overdressing ten prooi gevallen inwoners van de voormalige communistische wereld straks even naar het Museum van de Niet-Sexy-Voorwerpen kunnen’, verzuchtte correspondent Olaf Tempelman in de Volkskrant van afgelopen donderdag. Daar zouden de Oost-Europeanen de koplampbrillen, grijze vesten, comopolo’s en – niet te vergeten – lelijke-kaft-boeken kunnen bewonderen uit de tijd van klassenvijand en dictatuur van het proletariaat, toen inhoud nog verheven was boven vorm.

Tempelman ziet over het hoofd dat dat museum al jaren bestaat. Het Ostalgie Museum ligt vlak naast het Rechenschieber Museum en net om de hoek bij het Museum der unerhörten Dinge. Op internet.

Homepages zijn er in alle vormen en maten, maar het leukst zijn de virtuele musea. De collectie van het Museum of RetroTechnology gaat naadloos over in die van het Museum of Unworkable Devices, het serieuze WebMuseum vindt zijn satirische tegenhanger in het Museum of Depressionist Art. Vanzelfsprekend is er ook een pendant van Tempelmans Museum van de Niet-Sexy-Voorwerpen. Meer webmusea zijn welkom