Bas Broekhuizen

Where is Raed?

2003-03-20 | de Volkskrant

Wat de televisie was voor Desert Storm is de weblog voor operatie Iraqi Freedom. De Peter Arnett van de tweede Golfoorlog heet Salam Pax. Net als destijds de CNN-correspondent doet Pax op zijn weblog Where is Raed? uit de eerste hand verslag van de bombardementen op Bagdad: ‘air raid in baghdad but the only sound you here are the anti-aircraft machine guns. will go now.’ De telegramstijl en het slechte Engels steken schril af bij de gelikte presentatie van de beroepsverslaggevers.

Ook in Amerika brengen webloggers een alternatief geluid. Een paar keer klikken door de zogeheten warblogs, en het is duidelijk dat niet alle Amerikanen klakkeloos gehoor geven aan de oproep op www.prayforgeorgewbush.com. De bijdragen van een aantal bloggers zijn, samen met het laatste oorlogsnieuws van de grote persbureaus, gebundeld op www.warblogs.cc. De oorlog in een oogopslag, professioneel en privé.

Dat die laatste twee ook goed samen kunnen gaan, bewijst warblogger Christopher Allbritton (zie een eerdere bijdrage). Deze voormalige verslaggever van AP vraagt zijn bezoekers om een financiële bijdrage om net als Salam Pax onafhankelijk verslag te gaan doen vanuit Irak. Dat alles onder het mom: wat Karyn Bosnak kan, kan ik beter.