Bas Broekhuizen

Wie wint BB 2003?

2003-10-10 | de Volkskrant

Duh! Big Brother is zó passé. Dat was in de tijd dat Endemol nog wel wist wat het publiek wil zien. Toch worden zaterdagavond in Paradiso in Amsterdam de Big Brother Awards uitgereikt. Niet aan exhibitionisten die zich vrijwillig prostitueren op tv, maar aan personen en instellingen die uitblinken in het schenden van de privacy.

Grote kanshebber voor een bokaal: minister Piet Hein Donner. Voor de gedistingeerde staatsman is zelfs een unieke dubbele nominatie in het leven geroepen ‘om recht te doen aan de stroom van voorstellen, suggesties en ideeën van Minister Donner die de privacy schenden en de controle over burgers vergroten.’ Zo weigert de minister van Justitie cijfers te verstrekken over het aantal afgetapte telefoongesprekken en is hij verantwoordelijk voor de invoering van de algemene identificatieplicht.

Maar ook verruimde Donner de bevoegdheden van de politie om databanken aan te leggen met gegevens over onverdachte personen. Bijvoorbeeld gegevens over surfgedrag. En daar houden internetters niet van, getuige de uitslag van een peiling van Webwereld.

Nog iets waaraan de online-gemeenschap een broertje dood heeft: spam. Niet verwonderlijk dat ook Martijn Bevelander is genomineerd. Deze 23-jarige Dagobert Duck van de dotcom wordt tot ver over de grenzen verdacht van het op grote schaal versturen van ongewenste e-mail.

Ook KPN (doorverkopen van geheime nummers), openbaar vervoersconsortium Translink (plannen voor OV Chipkaart) en de IND (bewaren e-mail werknemers) komen voor een award in aanmerking. De winnaar kan rekenen op internationale faam, want de Big Brother Awards zijn al net zo’n grensoverschrijdend succes als het tv-programma.